luni, 24 august 2009

Paza buna fereste de plagiatori

PLAGIÁ, plagiez, vb. I. Tranz. A-și însuși, a copia total sau parțial ideile, operele etc. cuiva, prezentându-le drept creații personale; a comite un furt literar, artistic sau științific. [Pr.: -gi-a] – Din fr. plagier.
Plagiatorul este cel care comite actiunea de a plagia - as spune eu, mai mult decat un hot, pentru ca hotul, odata ce comite un furt, ascunde pe cat posibil obiectul hotiei, pe cand plagiatorul il arata cu nerusinare lumii intregi, pretinzand ca este al lui si de el insusi facut.


De curand, mi-a fost dat sa probez noi senzatii, deloc placute. Am cunoscut frustrarea de a-mi fi fost plagiat blogul. Sunt sigura ca printre cei care ne citesc sunt destui, din pacate, care au incercat la randul lor sentimente de furie si de neputinta constatand ca exista persoane care isi aroga cu nesimtire paternitatea asupra ideilor si muncii altora. De aceea am inceput sa caut solutii prin care sa protejam continutul blogurilor/siturilor noastre de plagiatori.

Foodblogcommunity reprezinta o initiativa menita sa descurajeze plagiatorii in domeniul culinar. Este vorba despre o atitudine care avertizeaza pe cel care are intentia de plagiat ca nu poate profita de ignoranta subiectilor.

  • Bannerul afisat pe blogul/situl vostru, demonstreaza ca aveti cunostinta despre posibilitatea de a fi plagiat si ca nu veti admite asa ceva.
  • In termenii de utilizare a sitului specificati clar ca veti recurge la folosirea masurilor legale in cazul in care va va fi plagiat continutul.
  • Obtinerea unei licențe creative commons va permite sa pastrati dreptul de proprietate intelectuala asupra operei voastre (continutul blogului/sitului) fiind de acord cu redistribuirea ei in conditiile permise de voi (de exemplu, cineva ar putea publica o fotografie a voastra, dar specificand sursa si cu link inclus catre postarea originala).

    Masuri tehnice:

    • Watermark pe imagini - o metoda foarte eficienta, mai ales un watermark pe diagonala este foarte descuranjant. Chiar daca marii experti pot sa inlature watermark-ul de pe o imagine, manopera in sine este destul de anevoioasa, necesita timp si efort si plagiatorul chiar nu este un ins dispus sa consume asa ceva. Un tutorial pas cu pas care sa va ajute sa aplicati watermark fotografiilor voastre aici.
    • Un alt tip de watermark este cel digital, lansat de Digimarc Corporation. Digimarc ofera posibilitatea inserarii unui cod digital in imagine, invizibil in cazul vizionarii, dar care da posibilitatea de a da de urma imaginilor copiate.
    • In textul postarilor, introduceti linkuri interne ale sitului/blogului vostru. Este un procedeu simplu, care il va enerva sigur pe un eventual plagiator, dandu-i de lucru suplimentar. Daca nu va observa, linkurile pot sa il demaste.
    • Asigurati-va ca sunteti indexati de motoarele de cautare foarte repede.
    • Daca textele postarilor voastre au un stil foarte personal, usor de recunoscut, plagiatorii pot fi usor depistati - iar cei cu adevarat intelegenti vor fi descurajati. Celor mai putin inteligenti... se pare ca nu le pasa!
    • Introducerea de link-uri catre site (despre, conditii etc.) in fluxul de date (feed). Sunt site-uri care preiau articolele automat direct din feed si punand link-uri in feed (subsol) veti fi sigur ca sunteti citati ca sursa cand va sunt copiate articolele.


    Cum puteti sa ii depistati pe plagiatori:

    Sunt valabile cateva servicii online care va ajuta sa dati de urma plagiatorilor (daca e cazul):

    • FairShare este un serviciu care va monitorizeaza feed-ul si scaneaza continutul duplicat. Adaugati adresa feed-ului dumneavoastra sprea a fi monitorizata si apoi vi se ofera sub forma de flux rss informatii si statistici referitoare la reutilizarea sau plagierea articolelor dumneavoastra.
    • Copyscape este tot un serviciu online in care puteti introduce anumite link-uri si vi se vor arata alte pagini cu continut similar. In principiu acest serviciu este cu plata, dar poate fi utilizat cu restrictii gratuit. Este o metoda mai lenta de a afla informatii insa utila cand dorim mai multe informatii decat ne ofera Fairshare.
    • ArticleChecker va ajuta sa cautati rezultate similare atat pentru anumite fragmente de text cat si pentru pagini intregi. Se poate dovedi de folos uneori.
    • Plagiarism Checker este similar ArticleChecker. uneori se poate dovedi util.
    • Motoarele de cautare va pot oferi informatii pretioase. Cautand paragrafe folosind motoarele de cautare veti afla daca sunteti singurul care ati scris ceva anume.

    Ce faceti cand constatati plagiatul?

    • Instiintati plagiatorul ca ati descoperit “fapta”. Rugati-l respectuos sa puna link catre sursa altfel sa le scoata de pe site. Daca nu si nu, omul nu se lasa, iata ce masuri puteti lua in continuare:
    • Raportarea plagiatorului la motoarele de cautare. Fara “sprijinul” motoarelor de cautare traficul sitului dovedit "vinovat"va scadea foarte mult.

    • Raportarea la serviciul de hosting, advertiseri, parteneri, etc. Continutul duplicat este sanctionat de multe servicii de publicitate si in general nimeni nu doreste sa aiba de-a face cu plagiatori, decat poate alti plagiatori.

    Surse care m-au ajutat sa creez acest articol:
  • Tudi
  • Timsoft
  • Computerica

2 comentarii:

Anastasia spunea...

eu am o propunere sa creem un blog cu linkul retetelor plagiate !
azi am descoperit o reteta de a mea plagiata dublu in diferite siteuri e chiar culmea nesimtirii !!!!
aici linkul unui site unde mi-am gesit reteta cu poza care-mi apartine
http://www.reteta-ta.com/2009/06/strudel-cu-capsuna-si-mar-caramelizat.html?showComment=1251647386305#c9216682798125190350

si iata si reteta de pe blogul meu
http://anastassiacafe.blogspot.com/search?q=strudel

furnicuta boscodina spunea...

In cazul retetelor plagiate ce participa la diferite concursuri ,si daca site-ul ce gazduieste concursul nu ia nici o masura (stiu ca s-a intamplat de multe ori asta) exista site-uri programe ce pot oferi date diferite despre "gazda" respectivului site, de unde a cumparat domeniul.unul dintre aceste site-uri pe care eu il cunosc este whois.net, in prima bara la whois lookup se trece numele site-ului. asa veti afla cine i-a vandut domeniul(register). acolo poate fi raportat site-ul pentru nerespectarea dreptului de autor,in general au reguli stricte si tin la respectarea acestui drept, in asa masura incat pot sterge si domeniul pe care se afla site-ul.