luni, 24 august 2009

Feeduri de site

Consider ca este necesara o discutie despre feeduri... Ce este un feed de site?Feedurile permit livrarea de continut aproape instant (cu o ora decalaj maxim - din cauza unui eventual cache), unei aplicatii online sau instalate pe calculator. Continutul poate fi de forma text, poze, film, etc. al unui blog sau al unui site de stiri.
O livare de continut este un fel de newsletter in timp real. Daca eu postez ceva nou, un post pe blog, in cel mai scurt timp vei primi in programul folosit pentru citirea feedurilor un rezumat (sau textul intreg, depinde de setarile fiecarui feed-reader sau exportator de feed). La fel si in cazul siturilor de stiri, cand apare un articol nou il primesti in reader. Siturile care distribuie feed notifica la fiecare material nou publicat toti abonatii.
Cum recunosti site-urile care exporta feeduri? In browserele de internet moderne exista o iconita in adress bar, la afisarea fiecarui site care exporta continut sub forma de feed (Internet Explorer 7.0, Firefox de la versiunea 1.0, Opera de la versiunea 8 in sus, parca). In cazul browserelor care nu ofera acea informatie se cauta iconita de feed in cadrul site-ului.



Este foarte important sa creati un feed pentru situl/blogul vostru. Acesta permite cititorilor sa se aboneze la postari, asigurandu-va un trafic constant, dar va ofera si instrumente specifice pentru depistarea plagiatorilor, dupa cum veti vedea in articolul urmator.

Cel mai cunoscut program de feed este feedburner.

Feedurile sunt valabile pentru lectura in feedburner, google reader, yahoo etc.

Surse care m-au ajutat sa creez acest articol:

3 comentarii:

Miha spunea...

Am incercat sa pun banner-ul pe blog,dar nu se micsoreaza. :(

lauralaurentiu spunea...

Miha, nici la mine nu s-a micsorat, de aceea am procedat astfel: am salvat imaginea bannerului. Am copiat din bara browserului linkul paginii de pornire foodblocommunity. Din meniul "personalizati" al blogului meu am ales "adaugati un obiect gadget" + "Fotografie". Am selectat imaginea bannerului, deja salvata in computerul meu si am dat paste linkului copiat. Asta e tot!

Miha spunea...

Multumesc Laura! Asa voi face! :)